Cerrahi
Tedaviler
Cerrahi
Cerrahi

Ağız ve çene cerrahisi, diş hekimliğinin en temel ve en önemli bölümlerinden biridir. Bütün yaş aralığına dahil olan bireylerin diş ve çeneye bağlı hastalıkları cerrahi bölüme girmektedir. Ağız ve diş cerrahisi diş çekimi, 20 yaş diş çekimi, gömülü diş çekimi, all on four implant tasarımı, çene kemiği tozları (greft), çene kistleri, frenektomi (dudak/dil bağı alınması) gibi tedavi yöntemlerinin uygulandığı anabilim dalıdır. 

 

Diş Çekimi

Gelişen teknoloji ve bilim imkanları sayesinde diş çekimi öncesinde hastalıklı diş kurtulmaya çalışılır. Dişin kurtarılamadağı, ağızda tutulmasının mümkün olmadığı durumlarda diş çekimi yapılır. Tedavisi mümkün olmayan dişler son çare olarak çekilir. Diş çekimi, dişin kemiği bağlı yuvalarından çıkarılma işlemine verilen isimdir. 

 

20 Yaş Diş Çekimi

20 yaş dişleri en son çıkan, çenenin en arka kısmında yer alan dişlerdir. Genellikle çene yapısına uyum sağlamadıklarından dolayı çoğu kişide ağrı, apse gibi şikayetleri beraberinde getirir. Bu tip durumlarda 20 yaş diş çekimi yapılması gerekir. 

Yaşanan ağrı, apse gibi sorunlar yirmilik dişlerin çıkmak için çenede kendine yeterli alanı bulamamasından kaynaklanmaktadır. Çene yapısından dolayı kendine yeterli alanı bulamayan dişler komşu dişlere zarar verebildiği gibi çene yapısının bozulmasına da yol açabilmektedir. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak adına yirmilik dişlerin çıkmaya başlamasıyla birlikte kişilerin diş hekimlerine başvurmaları önerilmektedir. Çünkü bazı durumlarda, yapılan kontrollerin ardından çene yapısı uygun kişilerin yirmilik dişlerinin çekilmesine gerek olmadığına kanaat getirilir. 

 

Gömülü Diş Çekimi

Gömülü diş çekimi, çıkma vakti gelmiş olmasına rağmen ağızda doğru konumlanmayan dişlere uygulanan bir cerrahi diş çekimi yöntemidir. Gömülü dişler, çene darlığı, genetik etkenler ve komşu dişlerin yer değiştirmesinden kaynaklı yer değiştirmesi sonucunda oluşabilir. Gömülü dişler çoğunlukla ağrı şikayetleriyle kendilerini belli eder. Bazı gömülü dişler kist oluşumu ve enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. 

Çıkmak için kendine yeterli alanı bulamayan ve kişilere zor anlar yaşatan gömülü dişler ile ilgili mutlaka diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Çekilen röntgen ile dişin çenedeki konumlanması kontrol edilir ve ihtiyaçlar dahilinde gömülü diş çekimi ile hastanın şikayetleri sonlandırılır. 

 

All On Four İmplant Tasarımı

All on four implant tasarımı, doğal yolla ya da diş çekimlerinden sonra hiç dişi kalmamış kişilere uygulanan bir yöntemdir. Çenede belirlenen belli noktalara dört adet implant yerleştirilir. Yerleştirilen implantlar üzerine diş protezleri sabitlenir. Tam dişsiz hastalara yapılan bu işleme all on four implant tasarımı adı verilmektedir. Bu operasyon dental implant operasyonuna bir hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip olan tüm hastalara yapılabilmektedir.

All On Four İmplant Tasarımı lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilen bir operasyondur. Anestezi etkisinde operasyon sürecinde hiçbir ağrı hissedilmemektedir. Operasyon sonrasında hasta ağrı kesiciler ile sosyal hayatına rahatlıkla devam edebilmektedir. 

All On Four İmplant Tasarımı tamamlandıktan sonra yerleştirilen geçici protez ile hasta beslenmesine devam edebilmektedir. Dental İmplantların kemiğe kaynaşma süreci olan üç ay boyunca hekiminizin önereceği üç aylık beslenme planına uyararak günlük yaşantınıza çok rahat bir şekilde devam edebilirsiniz.

 

Çene Kemiği Tozları (Greft)

Çene kemiği tozları (greft) kemik tozu olarak bilinmektedir. İnsan, hayvan ya da sentetik kaynaklarla üretilen greftler toz veya blok şeklinde üretilmektedir. Ağız içi kemik yapısında çeşitli sebeplerden dolayı oluşan yetersiz kemik varlığı sebebiyle kullanılmaktadır. İmplant operasyonlarında yetersiz kemik varlığı öncesi çene kemiği tozları (greft) kullanılarak yükseltme yapılır. 

 

Çene Kistleri

Çene kistleri, diş kaynaklı olarak ağız içinde her bölgede oluşabilmektedir. Hastalar çene kistlerini ağrı ya da şişlik gibi belirtilerle anlayabilir. Ancak bazı durumlarda hiç fark edilmeden çok büyük boyutlara da ulaşabilmektedir. 

Çene kistleri, kişinin çene yapısı ve kistin büyüklüğüne göre çeşitli tedavi yöntemlerine sahiptir. Her türlü senaryoda çene kistlerinin cerrahi yöntemlerle alınması gerekmektedir. Çene kistleri anestezi altında alınır. Diğer cerrahi yöntemlerde olduğu gibi tedavi süreci hekiminizin size önereceği ilaçlar ve antiseptik gargara ile başarılı bir şekilde geçirilir.

 

Frenektomi (Dudak / Dil Bağı Alınması)

Frenektomi (Dudak / Dil Bağı Alınması), dakikalar içinde tamamlanan çok basit bir operasyondur. Gelişen teknoloji ile birlikte lazer ile kolayca, kanama dahi olmadan alınır. İz bırakmayan ve dikiş gerektirmeyen bu tedavi yönteminin dışında cerrahi yöntemlere de ihtiyaç duyulabilmektedir. Cerrahi yöntem ile yapılan işlemlerden sonra dikiş atılır. Dikiş işlemden bir hafta diş hekiminiz tarafından alınır. 

 

Cerrahi Rehber (Surgical Guide)

Cerrahi Rehber (Surgical Guide) olan hekimler, implantların açısını ve konumunu belirlemektedir. Operasyon öncesinde üç boyutlu tomografi çekilir ve hastanın çene görüntüsü incelenir. Çene görüntüsü ile sanal ortamda yapılan prova ile kusursuz bir operasyon geçirilmesi sağlanır. Prova sonrasında implantlar hastanın ağzına takılır ve operasyon tamamlanır.

 

İletişime Geç