Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?
Tedaviler
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Pedodonti Latince bir kelime olup "çocuk dişleri" anlamına gelmektedir. Pedodonti; 0 ila 12 yaşları arasındaki çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı şekilde bakımının sağlanmasını, çürük, travma, genetik ve çeşitli etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan anabilim dalıdır. Pedodontistler, bebeklikten itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesindeki gelişimlerini takip eder ve gerektiğinde tedavi ederler. Öncelikli amaçları bu yaş aralığındaki çocukların ağız ve diş sağlığını korumalarına destek olmaktır. Pedodonti Anabilim Dalı aynı zamanda özel ilgi gerektiren, iletişim bozukluğu yaşan ve de engelli bireylerin de tedavileriyle özel teknikler kullanarak ilgilenmektedir.

Pedodontinin ilgilendiği ana başlıklar şöyledir:

  • Çocuklarda diş hekimi korkusu oluşmasının önlenmesi
  • Koruyucu diş hekimliği
  • Koruyucu ve durdurucu ortodontik tedaviler
  • Beslenme ve bakım eğitimleri
  • Çocukların süt ve daimî dişlerindeki çürüklerin ve çürüğe bağlı doku kaybının tedavisi,
  • Kanal tedavisi
  • Gereken durumlarda dişlerin çekilmesi ve diş kaymalarını önleyici yer tutucu tedavi teknikleri
  • Bruksizmin tedavisi
  • Diş eti hastalıklarından koruyucu tedaviler
  • Çocuklarda genetik olan diş problemlerinin tedavileri

 

Fissür Örtücü Uygulaması (Diş Aşısı) Nedir?

Bu uygulama azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye yatkın olukları akışkan bir madde ile kapatıp, çürümeyi önleyen koruyucu bir tedavi yöntemidir.

Flor Uygulaması Nedir?

Flor, hayatımızdaki birçok şeyde bulunan doğal bir mineraldir. Flor yapısı gereği, çürüğü korumada oldukça etkin bir rol oynamaktadır. Diş yapısına katılan flor, dişi daha sağlam ve çürüklere karşı dayanıklı hale getirir. Daha çok 0 ila 4 yaş arasında, minelerin henüz olgunlaşmamasından dolayı görülen çürüklerin tedavisinde kullanılır.

Yer Tutucular Nedir?

Süt dişlerinin çürük nedeniyle aşırı madde kaybına uğradığı durumlarda tedavi her zaman mümkün olmayabilir. Bu tarz tedavisi mümkün olmayan dişlerin erken çekilmesi gerebilir. Beklenmeyen ve de erken olan bu süt dişi kayıplarının ileride çıkacak olan daimî dişi olumsuz etkilememesi adına yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucuların görevi, bölgeye komşu olan dişlerin bu boşluğa eğilmelerini önleyerek daimî dişin düzgün bir şekilde çıkmasına yardımcı olmaktır. Bu sayede ileride oluşacak ortodontik problemlerin önüne geçilebilmektedir. Aynı zamanda konuşma ve çiğneme bozukluğuna da engel olmaktadır.

Kompozit Dolgu Nedir?

Çocuklarda çeşitli sebeplerden dolayı darbe alan diş kırılabilmektedir. İlk tercih edilen yöntem kırılan parçanın saklanması ve tedavisi için hekime getirilmesidir. Eğer böyle bir imkân varsa kırılan dişin parçaları bonding ajanlar yardımı ile yerlerine yapıştırılırlar. Kırılan dişin parçası bulunamıyorsa kompozit dolgu kullanılarak kırılan dişin restorasyonu yapılmaktadır. Dolgular eğer büyükse kompozit Veneer uygulaması tercih edilmektedir. Bireyin kullanımına bağlı olarak belirli aralıklarla yenilenmeleri gerekebilir.

 

 

 

İletişime Geç