Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nedir?
Tedaviler
Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nedir?
Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Nedir?

Diş eti hastalıkları, her ne kadar diş etinde meydana gelen iltihaplanmalar da olsa ciddi hasarlara yol açabilmektedirler. Erişkin bireylerde meydana gelen diş kayıplarının yaklaşık %70’inin sebebi diş eti hastalıklarıdır. İlk başlarda bireyler tarafından fark edilmesi kolay olmasa da ilerledikçe günlük hayatı etkilen birçok probleme yer açabilmektedir. Erken teşhis ile tedavisinin kolaylıkla yapılabildiği diş eti hastalıklarını teşhis edebilmenizi kolaylaştıracak bazı belirtiler şunlardır:

  • Ağızda sıklıkla hissedilen kötü koku ve kötü tat problemleri
  • Şişmiş diş etleri
  • Fırçalama ya da diş ipi ile temizleme sırasında diş etlerinde kanamanın meydana gelmesi
  • Diş etlerinin çekilmesi ile daha uzun görünen diş yapıları
  • Normale göre daha kırmızı, şişkin ve de hassaslaşmış diş etleri
  • Diş ve dişler arasında oluşan iltihaplı dokular

Yukarıda sıraladığımız belirtilerden bir ya da daha fazlasına sahipseniz, diş hekimliğine başvurmanız gerekmektedir.

 

Diş Eti Büyümesi (Gingivitis) Nedir?

En önemli nedeni mikrobiyal dental plak olan diş eti büyümesi; fırçalama sırasında veya aniden kanama, diş etinde ödem ve kırmızı renk, anormal parlaklık ve ağız kokusu şeklinde fark edilebilmektedir. Ağrı ve benzeri semptomlar neredeyse hiçbir hastada ağır bir şekilde meydana gelmemektedir. Tespitinden sonra tedavi ile kolayca önüne geçilebilen bu rahatsızlığın oluşumu doğru ağız bakımı ile de önlenebilmektedir. Bunlardan ayrı olarak, diş etine batan herhangi bir nesne diş etinde abse ve akut ağrı meydana getirebilir.

Diş Eti Büyümesi (Gingivitis) Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın teşhisinden sonra başlanan tedavi süreci boyunca hastanın kendisine ait dokularla, hasarlı bölgelerin tedavisine başlanır ve başka yara oluşumu önlenmeye çalışılır. Bunlardan ayrı olarak estetik bir hasar meydana gelmişse bu yönde bir tedavi uygulanması gerekmektedir.

 

 

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?

Periodontitis, diş çevresindeki yumuşak dokunun hasara uğramasıyla meydana gelir ve tedavi edilmediği durumlarda, hastanın dişlerini destekleyen kemiğin yok olmasına sebep olan ciddi bir diş eti hastalığıdır. Enfeksiyonun ilerlediği durumlar, diş kaybı ile sonuçlanabilmektedir.

Her ne kadar, çeşitli sebeplerden dolayı oldukça sık karşımıza çıkan bir rahatsızlık olsa da önlenmesi mümkündür. En çok ağız ve diş bakımını yeterli düzeyde yapmayan ya da yanlış yapan kişilerde gözlenmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin (Periodontitis) Nedenleri Nelerdir?

Öncelikli sebebi, bakterilerden meydana gelen plak oluşumudur. Bu plak tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesi gözlemlenmektedir.

Diş eti çekilmesinin önüne en kolay şekilde, küçük yaşlardan itibaren edinilmesi gereken diş temizliği ile geçilebilir. Oluşumunun gözlendiği durumlarda ise, erken ve doğru teşhis oldukça önemlidir.

 

Gummy Smile (Diş Eti Gülümsemesi) Nedir?

Kişi konuşurken veya gülerken üst diş etlerinin görünmesi gereken miktardan daha fazla görünmesi sonucu oluşan estetik bir sorundur. Diş etinin yaklaşık 2mm kadar görünmesi genel olarak ideal kabul edilmektedir.

 

Gummy Smile (Diş Eti Gülümsemesi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gummy Smile’ın tedavisi, bireyin durumuna göre değişiklik göstermektedir.  Aşırı vertikal maksillanın varlığında cerrahi müdahale, diş etlerinin fazla ve uzun olması halinde ise diş etlerinin azaltılmasına yönelik uygulamalar yapılmaktadır. Bunların yanında hiperaktif üst dudağın bulunması durumda ise üst dudağın yeniden konumlandırılması cerrahi girişimler veya botulinum toksin uygulamaları tercih edilmektedir.

 

Yukarıda sıralamış olduğumuz tüm diş eti hastalıklarının tedavisinde, kliniğimizde ayrıca lazer ile tedavi yöntemleri de tercih edilmektedir. Lazer sayesinde tedavi sırasında cerrahi işlemlere gerek duyulmadan işlemler yapılmaktadır.

İletişime Geç