Eklem Rahatsızlıkları
Tedaviler
Eklem Rahatsızlıkları
Eklem Rahatsızlıkları

Çenede gerçekleşen eklem rahatsızlıkları, birden fazla sebepten kaynaklanıyor olabilir. Eklem rahatsızlıkları çene kemiğinin birleştiği eklemde (üst çeneyi alt çeneye bağlayan nokta) ve yumuşak dokularda görülmektedir. Çene kemiğinden gelen ufak tıkırtılarla belli olabilen bu rahatsızlıklar çenenin kitlenmesine yol açacak ciddi noktalara kadar ulaşabilir. 

Eklem rahatsızlıkları yüz üstü yatmak, kambur durmak gibi basit ama ciddi sonuçlara yol açan eklemsel duruş bozukluklarının dışında yanlış tedavi, kaza ya da stres sonucunda da meydana gelmektedir. Çenedeki eklem rahatsızlıklarının bekledikçe kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı gibi zamanla daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi eklem rahatsızlıklarında da erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Erken tanı ve tedavilerde başarı oranı çok daha fazladır. 

Eklem rahatsızlıkları çenede kitlenme, takılma, yemek yerken çeneden ses gelmesi, çeşitli ağrılar ve ağız açıklığında kısıtlılık gibi sebeplerden anlaşılabilir. Bunun dışında doğru yapılmamış kaplama ya da dolgular, ağzın uzun süre açık kalması gibi nedenler eklem rahatsızlıklarına gerekçe olarak gösterilebilir. 

Stres durumlarında kişilerin çene kaslarını gereğinden fazla kastığı için çene kaslarına yük binmektedir. Uykusunda diş gıcırdatan ve dişlerini sıkan kişiler de aynı sınıfa girer. Bu ve benzeri sebeplerden kaynaklı eklem rahatsızlıkları yaşamamak için mutlaka hekiminize danışmanız gerekmektedir. Eklem rahatsızlıkları kişiye ve rahatsızlığına göre rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.

 

Sert Plak Uygulaması

Özellikle stresten dolayı dişlerini sıkan, gıcırtadan kişilere tedavi yöntemi olarak sert plak uygulaması önerilmektedir. Sert plak uygulamasında bireyin diş ölçüleri alınarak ağız ve diş yapısına uygun kalıp çıkarılır. Kişiye özel hazırlanan sert plaklar kişinin şikayetlerine çözüm olmaktadır. Hazırlanan plaklar belirli süre zarfında yetisini kaybettiğinde belirli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir. Sert plak uygulaması kişinin stres seviyesini azaltma ve stres kaynaklı yaşayacağı çene rahatsızlıklarının kolay bir şekilde öne geçer. Sert plak uygulaması telsiz ortodontik tedavi yöntemlerinde de kullanılmaktadır.

 

Yumuşak Plak Uygulaması

Yumuşak plak uygulaması, aynı sert plak uygulamasında olduğu gibi kişinin çene ve diş yapısına uygun olarak tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Çeşitli nedenlerden kaynaklı diş gıcırdatması ve diş sıkması gibi rahatsızlıklara sahip olan kişiler eklem rahatsızlıkları, dişlerin aşınması hatta kırılması, aşınmadan kaynaklı yaşanan soğuk sıcak hassasiyeti gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Yumuşak plak uygulaması bu tip rahatsızlıkların tedavi sürecinde kullanılan çok basit ve çok etkili bir uygulamadır.

Yumuşak plaklar günün her aşamasında kullanabileceğiniz plaklardır. Gülüşünüzü dolayısıyla sosyal yaşantınıza etkilemez. Yemek yerken ve dişlerinizi yıkarken rahatlıkla çıkarıp takabilirsiniz. 

 

Botoks Uygulaması

Bruksizm, günlük hayatta diş gıcırdatma rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Diş gıcırdatma rahatsızlığına sahip olan kişiler sadece uykularında değil günlük yaşantılarında da fark etmeden buna devam edebilmektedir. Kronik diş gıcırdatma rahatsızlığına sahip olan kişilerde baş ağrısı, kulak ağrısı, yüz ağrısı hatta migren gibi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Plaka tedavisi gibi botoks tedavisi de gıcırdatmalara çözüm olan bir tedavi çeşididir. 

Botoks uygulaması, çeneyi hareket ettiren en büyük kas olan masseter kasına doğrudan müdahale edilmesidir. Yapılan müdahale sonrasında masseter kası yeterli bir oranda güçsüzleştirilir. Bu sayede kişilerin istemsiz olarak diş gıcırdatmasının önüne geçilmektedir. Botoks uygulaması dahil olmak üzere bu tip rahatsızlıkların tedavi yöntemleriyle ilgili daha detaylı bilgi ve tedavi desteği almak için hekimlerimizle iletişime geçebilirsiniz.

 

İletişime Geç